زنان خانه دار هم بیمه میشوند؛ این خبر خوشی بود که در سال 1387 توسط سازمان بیمه تامین اجتماعی منتشر شد. البته تا الان فرازونشیب های زیادی را سپری کرده است؛ اما دیگر الآن برای خود یک نوع بیمه کامل بهحساب میآید. با این حساب دیگر هیچ خانمی بدون بیمه نمیماند؛ اما هنوز سؤال اینجاست که بیمه زنان خانه دار چگونه است؟ اصلاً چه شرایطی دارد؟ آیا واقعاً مزایایی دارد؟ آیا فقط تامین اجتماعی چنین بیمهای را عرضه میکند؟ عجله نکنید. بهتمامی این پرسشها و حتی دیگر نکات تکمیلیتر در ادامه این مطلب بهطور کامل پاسخ دادهایم. فقط کافی است تا ما را همراهی کنید.
بیمه زنان خانه دار چیست؟
اول از همه باید ماهیت این بیمه را بشناسید. درصد زیادی از زنان کشور ما به دلایلی خانه دار هستند. درگذشته این گروه از افراد تحت پوشش بیمه همسر یا پدر خود بودند و هیچ سابقه بیمهای برایشان در نظر گرفته نمیشد. خدا خواست و تامین اجتماعی ابتکاری زد تا این زنان هم تحت پوشش بیمه قرار بگیرند. هرچند آن اوایل مشکلاتی را به همراه داشت؛ اما الآن دیگر آن چالشهای گذشته را ندارد.
بیمه زنان خانه دار تامین اجتماعی از زیرمجموعه بیمه مشاغل آزاد و اختیاری است. بر اساس این بیمه، زنان علاوه بر اینکه تحت پوشش بیمه قرار میگیرند تا هزینههای درمانی خود را جبران کنند، از بازنشستگی هم بهرهمند میشوند. البته این بازنشستگی شرایط و اصول خود را دارد که در ادامه کامل توضیح دادهایم.
زنان خانه دار میتوانند با پرداخت مبلغ ماهیانهای همانند بیمه عادی و بر اساس نوع بیمه انتخابشده، تحت پوشش بیمه قرار بگیرند. این بیمه علاوه بر هزینههای درمان و بازنشستگی، دارای پوشش فوت و ازکارافتادگی است.
برای دانستن چند درصد و چگونگی آن عجله نکنید. اگر تا انتهای این متن همراه ما باشید، پاسخ تمامی پرسشهای خود را دریافت خواهید کرد.
آیا همه میتوانند از بیمه زنان خانه دار استفاده کنند؟
اسم این بیمه شاید کمی غلطانداز باشد؛ شاید فکر کنید زنانی که قصد استفاده از این بیمه را دارند، نباید دارای همسر و خانه دار باشند که چنین تصوری اشتباه است.
تمامی زنان خانه دار، سرپرست خانواده و همچنین دختران بالای 18 سال میتوانند تحت پوشش بیمه زنان خانه دار قرار بگیرند. فقط مهمترین شرط این است که برای آنها از جای دیگری بیمه رد نشود. به عبارتی شاغل نباشند؛ برای اینکه شاغلان از طرف کارفرما تحت پوشش قرار میگیرند.
مزایای بیمه زنان خانه دار
حالا که صحبت از خود بیمه شد، بهتر است که مزایای آن را هم بدانید:
- به ازای هر ماه که پرداخت میشود، به عنوان سابقه در نظر گرفته خواهد شد. حتی میتوان بیمه را برای مدتی قطع و باز دوباره به جریان بیندازید.
- زنان بعد از احراز بازنشستگی مشمول مستمری شده و بر اساس میزان و تعداد سال پرداختی، حقوق دریافت خواهند کرد.
- این بیمه علاوه بر هزینههای درمانی، موارد دیگری از جمله از فوت، ازکارافتادگی و نقص عضو را پوشش میدهد. البته به نوع بیمه انتخابی بستگی دارد.
- تمامی خدمات بهصورت غیرحضوری انجام خواهد شد.
- بیمه زنان خانه دار باعث قطع شدن مستمری نمیشود. در واقع اگر دختری مستمری فوت پدر خود را دریافت میکند، خرید این بیمه و حتی دریافت حقوق بازنشستگی مشکلی برای او به وجود نمیآورد.
- زنان میتوانند حتی همسر و فرزندان خود را با پرداخت حق بیمه درمان تحت پوشش قرار دهند. البته سابقهای برای آنها در نظر گرفته نمیشود.
- اگر خانم یا دختری پیشتر شاغل بوده و برای او بیمه رد شده است، مشکلی بابت خرید این بیمه ندارد. این بیمه به سابقه قبلی او اضافه خواهد شد.
- سه نوع نرخ حق بیمه وجود دارد که هر بانویی میتواند بر اساس شرایط خود یکی را انتخاب کند.
- زنان و دخترانی که در خارج از کشور هستند و قصد بازگشت دارند و میخواهند سابقه آنها از بین نرود، میتوانند این بیمه را دریافت کنند. آنها میتوانند بهصورت غیرحضوری یا صورت حضوری به کارگزاریهای خارج از کشور تامین اجتماعی مراجعه کنند. فهرست کارگزاریها را از این لینک میتوانید مشاهده کنید.
- حقوق مستمری هر سال افزایش پیدا خواهد کرد.
معایب بیمه زنان خانه دار
البته این بیمه در کنار مزایای خود، عیبهایی را هم دارد که دانستن آنها خالی از لطف نیست:
- اگر زن خانه داری منبع درآمد ثابتی نداشته باشد، ممکن است که در پرداخت حق بیمه به دردسر بیفتد.
- امکان بازخرید یا دریافت وام از آن وجود ندارد. شما نمیتوانید مبلغ بیمه پرداختی خود را پس بگیرید.
- شرایط سنی خاصی برای بیمه زنان خانه دار وجود دارد. دختران کمتر از 18 سال و زنان بیشتر از 55 سال نمیتوانند تحت پوشش قرار بگیرند. البته زنان بیش 55 سال تحت شرایط خاصی قبول میشوند.
- بارداری، کمک هزینه ازدواج و هزینه روزهای بیماری و بیکاری تحت پوشش این بیمه نیستند.
شرایط بیمه زنان خانه دار
برای اینکه خانم یا دختری تحت پوشش این بیمه قرار بگیرد، باید چندین شرط زیر را در نظر بگیرد:
شرط سنی بیمه زنان خانه دار تامین اجتماعی
شرط اولیه بیمه زنان خانه دار بین 18 تا 55 سال است. البته زنان بالای 50 سال باید یک شرط اصلی را دارا باشند: به ازای اختلاف سن بالای 50 سال، باید سابقه پرداخت بیمه از قبل داشته باشند. برای مثال، اگر خانم 54 ساله بخواهد تحت پوشش این بیمه قرار بگیرد، باید از قبل 4 سال سابقه داشته باشد. در غیر این صورت نمیتواند تحت پوشش این بیمه قرار بگیرد. البته اگر از قبل 10 سال سابقه بیمه داشته باشند، دیگر لازم نیست که نگران تحت پوشش قرار گرفتن باشند.
نداشتن سابقه همزمان بیمه در شرکت یا سازمان دیگری
دختر یا خانم شاغل که برای او از شرکتی بیمه رد میشود، نمیتواند تحت پوشش این بیمه قرار بگیرد؛ برای اینکه امکان رد شدن دو سابقه همزمان وجود ندارد. البته اگر خانم یا دختری که فقط تحت پوشش بیمه درمانی باشند، مشکلی بابت خرید این بیمه ندارد. فقط میتوانند حق بیمه را پرداخت نکند.
پوشش های بیمه زنان خانه دار
این بیمه علاوه بر هزینههای درمانی، موارد دیگر از جمله نقص عضو، ازکارافتادگی و فوت قبل و بعد بازنشستگی را پوشش میدهد. البته میزان پوشش به طرح انتخابی شما بستگی دارد.
نرخ حق بیمه زنان خانه دار
مبلغ واریزی حق بیمه زنان خانه دار بر اساس نوع طرح انتخابی متفاوت است. زنان خانه دار میتوانند سه طرح 12، 14 و 18 درصد است. البته دو درصد از طرف دولت پرداخت میشود. برای همین ممکن است که شما طرحهای 14، 16 و 20 درصد را در خود سایت تامین اجتماعی مشاهده کنید. طرحها علاوه بر قیمت، در میزان پوشش هم متفاوت هستند:
- 12 درصد دارای پوشش بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی است. مبلغ پرداختی در سال 1402 برابر با 660 هزار تومان است.
- 14 درصد دارای پوشش بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی است. مبلغ پرداختی در سال 1402 برابر با 770 هزار تومان است.
- 16 درصد دارای پوشش بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و ازکارافتادگی است. مبلغ پرداختی در سال 1402 برابر با 980 هزار تومان است.
حق بیمه زنان خانه دار تامین اجتماعی 1402
البته محاسبه نرخ حق بیمه خانم های خانه دار در سال 1402 فرمولی دارد که بهصورت زیر است:
حداقل دستمزد روزانه در سال 1402 به مدت یک ماه ( 30 یا 31 روزه) * نرخ انتخابی سهم بیمهشده = نرخ حق بیمه پرداختی برای یک ماه
بازنشستگی بیمه زنان خانه دار
یکی از دلایلی که زنان خانه دار و بدون شغل و دختران مجرد به دنبال این بیمه هستند، بازنشستگی آن است؛ اما به این صورت نیست که دستمزد بازنشستگی برای همه خانم ها یکسان باشد. میزان حقوق بازنشستگی به دو عامل درصد حق بیمه واریزی و تعداد سال های بیمه پردازی بستگی دارد.
نکته مهمتر شرایط بازنشستگی است. به این صورت نیست که هر شخصی هر زمانی که بخواهد، میتواند درخواست بازنشستگی کند. بلکه باید شرایط زیر را در نظر بگیرید:
- زنان خانه دار دارای 20 سال سابقه بیمه پردازی در سن 55 سالگی یا 30 سال در سن 45 سالگی
- دارای 35 سال سابقه حق بیمه بدون احتساب سن
- زنان با 45 سال سن و دارای معلولیت و با حداقل 20 سال سابقه
حال اگر خانمی 55 سال سن و کمتر از 10 سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشد، فقط بهاندازه همان 10 سال حقوق بازنشستگی میگیرد. اگر هم سابقه او کمتر از 10 سال است، میتواند با پرداخت تعداد سال های باقیمانده تا 10 سال، خود را بازنشست کند. مسلما حقوق کامل به شخصی پرداخت میشود که تعداد سال کامل را پر کند.
البته برای دریافت حقوق بازنشستگی باید نوع طرح انتخابی را در گرفت:
- اگر خانمی که حق بیمه 12 درصد پرداخت کند، قبل از بازنشستگی فوت کند، هیچ مستمری به خانواده او پرداخت نخواهد شد؛ اما اگر بعد از بازنشستگی فوت کند، به خانواده او مستمری پرداخت خواهد شد.
- اگر خانمی که حق بیمه 14 و 18 درصد پرداخت کند، چه قبل و چه بعد از بازنشستگی فوت کند، به خانواده او مستمری پرداخت خواهد شد.
ثبت نام بیمه زنان خانه دار
تمامی مراحل ثبت نام بیمه تامین اجتماعی زنان خانه دار بهصورت غیرحضوری از طریق سایت تامین اجتماعی امکانپذیر است:
- در ابتدا لازم است که وارد سامانه https://tamin.ir/page/women یا es.tamin.ir شد. لینک اولی اختصاصی است و اطلاعات کاملتری دارد؛ اما در نهایت باید وارد لینک دوم شد.
- بعد از طریق منوی بیمه شدگان و سپس بیمه شدگان خاص و در نهایت انعقاد قرارداد بیمه زنان خانه دار، اقدام به ثبت نام کرد. (البته باید از قبل در سامانه ثبت نام کرد. این صفحه برای آقایان غیرفعال است و در صورت کلیک با پیام خطا روبرو خواهند شد.)
- در صفحه باید مشخصات خود را تکمیل و تایید کرد. همچنین باید مشخص کرد که آیا خود خانم قصد بیمه شدن دارد یا قیم اقدام میکند.
- در مراحل بعدی باید نوع بیمه را انتخاب کنند. پس از پرداخت حق بیمه، ثبت نام تکمیل خواهد شد.
مدارک ثبت نام بیمه زنان خانه دار
ثبت نام بدون مدارک امکانپذیر نیست. البته در حال حاضر دیگر نیازی به مراجعه حضوری برای تحویل مدارک نیست و خود متقاضی میتواند آنها را از طریق سامانه بارگذاری کند. این مدارک شامل موارد زیر است:
- شناسنامه
- کارت ملی
- عکس 4*3
چند نکته مهم در خصوص این نوع بیمه را بهتر است در نظر بگیرید:
- زنان و دخترانی که تحت پوشش بیمه درمانی همسر یا پدر خود هستند، مشکلی بابت خرید این نوع بیمه ندارند. آنها فقط نیاز است که حق درمان را پرداخت نکنند. با پرداخت حق بیمه، برای خود سابقه اضافه خواهند کرد.
- دریافت مستمری پدر یا همسر باعث قطع شدن بیمه زنان خانه دار نخواهد شد.
- زنان میتوانند فرزندان خود را تحت پوشش درمانی قرار دهند. برای تحت پوشش قرار دادن همسر، او باید از کارافتاده کلی یا بیش از 60 سال سن یا از نظر مالی، تحت پوشش کامل زن باشد. همچنین اگر پدر بیش از 60 سال و مادر بیش از 55 سال یا از کارافتاده کلی یا حتی از نظر تحت پوشش مالی زن باشند، زنان میتوانند آنها تحت پوشش بیمه خود قرار دهند.
آیا شرکت های دیگر بیمه زنان خانه دار میدهند؟
تا چند سال پیش، شرکت های بیمه بیشتر به عرضه بیمه عمر میپرداختند. پس قبل از اینکه بخواهیم پاسخ به این سؤال را بدهیم، بهتر است که به تفاوت بیمه عمر و تامین اجتماعی بپردازیم:
تفاوت بیمه عمر با بیمه تامین اجتماعی
در حالت کلی، ماهیت بیمه تامین اجتماعی با بیمه عمر متفاوت است. بیشتر افراد این بیمه را در نگاه اول برای جبران هزینههای درمانی و بازنشستگی میگیرند؛ اما بیمه عمر را به عنوان وسیلهای برای سرمایه گذاری خواهند خرید.
نکته دیگر اینکه بیمه تامین اجتماعی دارای پوشش های درمانی در هنگام مریضی است؛ اما بیمه عمر پوشش درمانی ندارد. تنها پوشش امراض و از کارافتادگی و هزینه های پزشکی امراض خاص را دارد.
این مهمترین تفاوت است. در موارد دیگر مانند حقوق بازنشستگی، مستمری بازماندگان، پوشش فوت و غیره هم در بیمه عمر وجود دارد؛ اما مبلغ و درصد آن متفاوت است. البته در پرداخت مستمری به بازماندگان، بین این دو تفاوتهای زیادی وجود دارد.
حالا بعضی شرکت ها بیمه زنان خانه دار میدهند و بیشتر از قالب همان بیمه عمر است؛ اما سعی کردند تا شرایط مخصوصی را برای آن در نظر بگیرند. در ادامه این بیمه ها را معرفی کرده ایم:
شرایط و ویژگیهای بیمه زنان خانه دار ملت:
- بازه سنی بین 18 تا 60 سال
- امکان قسطبندی کردن در بازه های 1، 2، 3 و 6 ماهه
- افزایش حق بیمه بین 5 تا 40 درصد برای پوشش تورم
- افزایش سالانه حق مستمری 8 درصد
- محاسبه سود روزشمار
- پرداخت 10 سال مستمری به ذینفعان در صورت فوت بیمهشده در بازه 10 سال اول بازنشستگی
- امکان دریافت وام از مبلغ اندوخته بعد از سال دوم بدون ضامن
- صدور کارت اعتباری بیمه ملت برای خرید کالا
شرایط و ویژگیهای بیمه زنان خانه دار پاسارگاد:
- دارای پوشش فوت، نقص عضو، ازکارافتادگی و بیماریهای خاص
- پرداخت اصل مبلغ و سود و همچنین پوشش بیمهای در زمان بروز اتفاق برای فرد
شرکت های دیگر از جمله ایران، سامان و خاورمیانه دارای بیمه عمر هستند؛ اما در واقع همان بیمه عمر است که زنان خانه دار و بقیه هم میتوانند از آن استفاده کنند. البته شرکت بیمه ملت، بیمه عمر زنان خانه دار را به صورت تخصصی عرضه میکند.
بیمه تکمیلی زنان خانه دار
زنان خانه دار میتوانند برای جبران هزینههای درمانی خود بیمه تکمیلی بگیرند. این بیمه جزو سابقه بهحساب نمیآید؛ اما میتواند درصد زیادی از هزینههای درمانی را تحت پوشش خود قرار دهد. در واقع بیمه تامین اجتماعی هزینه زیادی را جبران نمیکند و بیمه عمر هم که هزینه بیماریهای خاص و هزینههای پزشکی را تا سقف تعیین شده قبول میکند؛ اما بیمه تکمیلی هزینه های بستری و جراحی و هر نوع هزینههای پزشکی را تحت پوشش قرار میدهد (مگر مواردی که در قرارداد درمان بیمه گذار استثنا شده باشد) و البته باید هر سال تمدید شود.
در این مطلب سعی کردیم تا تمام جزئیات و پرسشهای کامل در خصوص بیمه زنان خانه دار تامین اجتماعی را معرفی کنیم. این بیمه علاوه بر پوشش هزینه درمانی، دارای بازنشستگی با مستمری است. البته زنان خانه دار میتوانند بیمه عمر و همچنین بیمه تکمیلی هم تهیه کنند.