چند سالی است که بیمه تکمیلی به عنوان یک مکمل برای پوشش هزینههای درمان مورد توجه قرار گرفته است. اما آیا ارتودنسی تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار میگیرد؟ پوشش هزینههای ارتودنسی توسط بیمههای تکمیلی بستگی به شرایط و تعهدات هر بیمه دارد. برخی بیمهگرها مانند بیمه البرز ارتودنسی را یک درمان ضروری و پزشکی تلقی میکنند و بخشی از هزینههای آن را پرداخت میکنند. با این حال، اکثر شرکتها آن را یک درمان زیبایی تلقی کرده و از پوشش آن خودداری میکنند. در این مقاله اختصاصی از راهنمای بیمه، بیمه تکمیلی ارتودنسی را با تمام جزئیات آن بررسی میکنیم.
هزینه ارتودنسی با بیمه تکمیلی، نرخ ثابتی ندارد و به عوامل مختلفی وابسته است. اصلیترین عامل، نوع بیمه تکمیلی برای ارتودنسی است. هر بیمه و شرکتی پوششهای متفاوتی دارد. برخی بیمهها درصد بالاتری از هزینهها را پرداخت میکنند و برخی دیگر محدودیتهای بیشتری دارند. همچنین، نوع درمان، مدت زمان درمان و نوع دستگاه مورد استفاده برای ارتودنسی در هزینه نهایی تاثیرگذار است. علاوه بر تمام این موارد، شرایط قرارداد بیمه با شرکت بیمه، میزان پوشش و تعهدات هر دو طرف نیز در تعیین میزان خسارت قابل پرداخت برای درمان موثر است.
چرا ارتودنسی جزء هزینه پوشش بیمه قرار نمیگیرد؟
در حالی که بسیاری از خدمات دندانپزشکی ضروری (مانند پر کردن، عصبکشی، جرمگیری و غیره) تحت پوشش بیمه قرار دارند، ارتودنسی معمولاً در لیست خدمات پایه بیمه نیست.
دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد. اولین دلیل مهم اینکه، اگر چه ارتودنسی برای بهبود سلامت دهان و دندان ضروری است؛ اما اغلب به عنوان یک درمان زیبایی در نظر گرفته شده و بسیاری از افراد ارتودنسی را برای داشتن لبخندی زیباتر و افزایش اعتماد به نفس انجام میدهند.
همچنین هزینههای بالای درمان ارتودنسی و مدت زمان طولانی آن، باعث شده تا شرکتهای بیمه، این درمان را بیشتر به عنوان یک خدمت زیبایی تلقی کنند و جایی در پوشش دندانپزشکی درمان تکمیلی ندارد. همچنین، از نظر اقتصادی، پوشش کامل ارتودنسی برای بیمهگران، هزینه زیادی در پی خواهد داشت؛ بنابراین، آنها معمولاً تمایل دارند تا این هزینهها را به طور کامل بر عهده نگیرند.
چطور خود را تحت پوشش بیمه تکمیلی برای ارتودنسی ببریم؟
انتخاب بهترین بیمه برای ارتودنسی، یکی از دغدغههای اصلی افرادی است که به دنبال اصلاح دندانهای خود هستند. با این حال، این پوشش بسته به نوع بیمه، شرکت بیمه و طرح انتخابی، متفاوت است. در ادامه توضیحات تکمیلتری در این زمینه ارائه خواهد شد.
بیمه تکمیلی به چه کسانی تعلق میگیرد؟
به طور کلی، بیمه تکمیلی برای ارتودنسی میتواند به همه افراد تعلق بگیرد. چه کارمند باشید، چه بازنشسته، چه دانشجو و چه فردی که به صورت آزاد کار میکنید، میتوانید از خدمات بیمه تکمیلی استفاده کنید. به طور معمول، بیمه تکمیلی به دو دسته اصلی تقسیم میشود.
- بیمه تکمیلی گروهی: این نوع بیمه معمولاً توسط شرکتها، سازمانها و نهادهای مختلف برای کارمندان و اعضای خود خریداری میشود. پوششها و هزینه این نوع بیمه معمولاً از بیمههای انفرادی بهتر و کاملتر است. اگر در یک شرکت یا سازمان مشغول به کار هستید، میتوانید با کارفرمای خود صحبت کنید تا پوشش ارتودنسی را به بیمه تکمیلی گروهی اضافه کند. برخی شرکتها برای کارکنانشان پوشش دندانپزشکی بیشتری را فراهم میکنند.
- بیمه تکمیلی انفرادی: این نوع بیمه را هر فرد میتواند به صورت جداگانه برای خود یا خانوادهاش خریداری کند. پوششهای آن ممکن است محدودتر از بیمه گروهی باشد و هزینه آن نیز بیشتر است.
تفاوت بیمه تکمیلی با بیمه دندانپزشکی
ممکن است در هنگام خرید بیمه تکمیلی، با اصطلاح بیمه دندانپزشکی نیز برخورد کنید و برایتان جای سوال باشد که آیا خدمات دندانپزشکی بیمه جداگانهای دارند یا خیر. در این باره باید بگوییم که خدمات دندانپزشکی یکی از انواع پوششهای بیمه تکمیلی هستند و در حال حاصر هیچ یک از بیمهگرهای معتبر کشور، بیمه مستقلی تحت عنوان بیمه دندانپزشکی ارائه نمیدهند.
چطور هزینه درمان تکمیلی خود را از بیمه بگیرم؟
دریافت هزینه درمان بیمه تکمیلی برای ارتودنسی، روندی است که با توجه به نوع بیمه و شرایط آن، ممکن است کمی متفاوت باشد. در ادامه، روشهای مورد استفاده در این زمینه شرح داده خواهد شد.
مراجعه به مراکز دندانپزشکی مورد تایید بیمه
هنگامی که عضو یک بیمه تکمیلی با پوشش دندانپزشکی باشید، استفاده از مراکز دندانپزشکی مورد تایید بیمه به شما کمک میکند تا هزینههای درمان خود را به طور قابل توجهی کاهش دهید. این مراکز با شرکتهای بیمه قرارداد داشته و معمولاً شرایط خاصی برای ارائه خدمات به بیمه شدگان دارند. یکی از بزرگترین مزایای مراجعه به این مراکز، پرداخت مستقیم هزینههای درمان توسط بیمه است. به این معنی که شما نیازی به پرداخت هزینههای درمان در ابتدا ندارید و بیمه هزینه را مستقیماً به مرکز درمانی پرداخت میکند.
مراجعه به مراکز غیر طرف قرارداد یا خصوصی
هنگامی که ترجیحتان مراجعه به پزشکی خاص باشد یا نیاز به خدمات تخصصیتری داشته باشید که مراکز طرف قرارداد بیمه، آن را پوشش نمیدهند؛ میتوانید به مراکز غیر طرف قرارداد یا خصوصی مراجعه کنید. در این مراکز، شما باید تمام هزینههای درمان را در ابتدا پرداخت کنید و سپس برای دریافت هزینه از بیمه اقدام کنید. بدین منظور، تمام مدارک مربوط به درمان (از جمله صورت حساب، نسخه پزشک، تصاویر رادیولوژی و غیره) را جمعآوری کنید. سپس، فرم درخواست را از شرکت بیمه دریافت و به طور کامل تکمیل کنید. شرکت بیمه پس از بررسی مدارک، هزینه درمان را تا سقف تعهدات بیمه نامه به شما پرداخت میکند.
آیا بیمه تکمیلی سقف هزینههای ارتودنسی را تعیین میکند؟
به طور معمول، بیمههای تکمیلی سقف مشخصی برای پوشش هزینههای ارتودنسی تعیین میکنند. این سقف به عوامل مختلفی از جمله نوع بیمه، شرکت بیمه، طرح انتخابی و شرایط قرارداد بستگی دارد.
هزینههای دندانپزشکی پوشش داده شده توسط بیمه تکمیلی
پوشش دندانپزشکی در بیمههای درمان تکمیلی بسته به شرکتی که از آن خریداری میکنید، پوششهای متنوعی را ارائه میدهند. اما به طور کلی، عمده ترین هزینههای دندان پزشکی که تحت پوشش این بیمهها قرار میگیرند، به شرح زیر هستند:
- ترمیم دندان: شامل پر کردن دندانهای پوسیده با مواد مختلف (مانند آمالگام، کامپوزیت و یا مواد دیگر)
- کشیدن دندان: شامل کشیدن دندانهای آسیب دیده، عفونی یا دندان عقل
- جرمگیری و بروساژ: برای تمیز کردن دندانها و جلوگیری از بیماریهای لثه
- عصبکشی: در صورتی که عصب دندان آسیب دیده باشد
- روکش دندان: برای محافظت از دندانهای ترمیم شده یا آسیب دیده
- ایمپلنت دندان: در برخی از بیمهها با شرایط خاص، هزینه ایمپلنت نیز ممکن است پوشش داده شود.
- ارتودنسی: برای افراد دارای سن خاص، هزینه ارتودنسی ممکن است تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
محدودیت سنی در بیمه تکمیلی ارتودنسی
برخی از شرکتهای بیمه تکمیلی برای ارتودنسی محدودیت سنی تعیین میکنند. در این راستا، بسیاری از بیمههای تکمیلی گروهی، هزینه ارتودنسی را فقط برای افرادی که زیر 14 سال سن دارند، پوشش میدهند. دلیل این محدودیت سنی این است که ناهنجاریهای دندانی در کودکان و نوجوانان به دلیل رشد فک و دندانها رخ میدهد و درمان ارتودنسی در این سنین نتایج بهتری دارد. البته برخی بیمهها پوشش ارتودنسی را برای افراد بالای 14 سال با شرایط خاص نیز ارائه میدهند. اگر قصد انجام ارتودنسی دارید و از بیمه تکمیلی استفاده میکنید، قبل از شروع درمان، حتما با شرکت بیمه خود تماس بگیرید و درباره محدودیت سنی استفاده از بیمه برای ارتودنسی، اطلاعات دقیقی کسب کنید.
بیمه تکمیلی البرز
بیمه تکمیلی البرز از جمله بیمههایی است که تنها در صورت توافق بیمهگر با بیمهگزار، ارتودنسی را تحت پوشش خود قرار میدهد؛ البته باید گفت که ارائه این پوشش از طرف بیمه البرز، نیازمند پرتفوی قوی و قابل توجه از سوی بیمهگزار است و امکان دریافت این پوشش به راحتی وجود ندارد. کشیدن دندان، عصب کشی، پر کردن دندان، جرم گیری، ایمپلنت و دندان مصنوعی از جمله مواردی هستند که تحت پوشش بیمه تکمیلی البرز قرار میگیرند و بیمهگذاران دارای قرارداد با این بیمه، میتواند با بررسی شرایط و ضوابط وضع شده برای هرکدام از این موارد و مراکز طرف قرارداد بیمه تکمیلی البرز، نسبت به استفاده از خدمات ارائه شده توسط این بیمه اقدام نمایند.
بیمه تکمیلی دانا
بیمه تکمیلی دانا یکی از بیمههای مورد انتخاب بیمهگذاران به جهت پوشش هزینههای اضافه درمانی است و خدمات دندانپزشکی را برای افراد تحت پوشش خود ارائه میکند. این بیمه با مراکز درمانی زیادی قرارداد دارد و بیمهگذاران میتوانند برای انجام خدمات دندانپزشکی خود به آنان مراجعه کنند. متاسفانه این بیمه تکمیلی نیز همچون بیمههای دیگر، هزینه ارتودنسی را تحت پوشش قرار نمیدهد. لیست مراکز طرف قرارداد بیمه تکمیلی دانا را در راهنمای بیمه بخوانید.
بیمه تکمیلی ایران
برخلاف سابقه عظیم بیمه تکمیلی ایران در صنعت بیمه و خدمات شایسته ارائه شده توسط این شرکت، هزینه ارتودنسی همچون سایر بیمهها توسط این بیمه پرداخت نمیشود. لازم به ذکر است که بیمه تکمیلی ایران سایر خدمات دندانپزشکی مورد درخواست بیمهگذاران خود را به طور تمام و کمال تحت پوشش قرار داده و فقط هزینههای جراحی لثه را در دستهبندی استثنائات بیمهای خود لحاظ کرده است. شما میتوانید با بررسی مراکز طرف قرارداد بیمه تکمیلی ایران، نسبت به انتخاب آنان برای استفاده از خدمات دندانپزشکی این بیمه، اقدام فرمایید.
بیمه تکمیلی پارسیان
بیمه تکمیلی پارسیان خدمات دندانپزشکی بسیار عالی اعم از کشیدن دندان، روکش دندان، جرم گیری دندان، ترمیم، بروساژ و …. را تحت پوشش خود قرار داده و آنان را به بیمهگذاران خود ارائه میکنید. متاسفانه بدلیل قرار گرفتن ارتودنسی در دستهبندی جراحی های زیبایی که از علل عدم تایید آن در بیمهها است، بیمه پارسیان نیز این مورد را تحت پوشش قرار نمیدهد.
بیمه تکمیلی دی
بیمه تکمیلی دی با داشتن قرارداد با مراکز درمانی بسیاری، شرایطی را برای بیمهگذاران خود فراهم کرده تا با خرید بیمه تکمیلی از این شرکت، به راحتی از خدمات ارائه شده توسط این مراکز استفاده کنند. خبر خوب آنکه بیمه دی همانند بیمه البرز، در صورت انجام توافق بین این شرکت بیمهگر با بیمهگزاران واجد شرایط و اعلام تایید و موافقت از سوی وی، امکان تحت پوشش قرار گرفتن ارتودنسی را ایجاد کرده و تخفیفاتی را نیز برای خدمات ارائه شده خود در اختیارشان قرار میدهد. به طور مثال، تخفیفات ارتودنسی برای بیمهگزاران این شرکت، 60 درصد است. لازم به ذکر است که پوشش ارتودنسی در این شرکت حتمی نبوده و به تصمیم بیمهگر بستگی دارد.
راهکارهایی برای پرداخت هزینه ارتودنسی بدون بیمه تکمیلی
اگر شرکت بیمه تکمیلی برای ارتودنسی پیدا نکردید، چندین راهکار جهت پرداخت هزینه دارید. اولین روش اینکه، بسیاری از کلینیکهای دندان پزشکی، امکان پرداخت هزینههای ارتودنسی را به صورت قسطی فراهم میکنند. با این راهکار، فشار مالی کمتری بر خانوادهها وارد میشود. همچنین، برخی از مراکز، تخفیفات ویژهای برای دانشجویان، اعضای خانواده یا در زمانهای خاصی از سال ارائه میدهند که میتوان از آنها استفاده کرد. علاوه بر این موارد، سایر بانکها و موسسات مالی، وام شخصی ارائه میدهند که میتوانید به کمک آنها هزینههای ارتودنسی را پرداخت کنید.